Temat: Miłość bezwarunkowa
Wszystko na temat miłości bezwarunkowej. Jak ją osiągnąć? Jak zaczynamy dojrzewać do niej? Czy na naszym etapie jesteśmy w stanie ją odczuwać i czym jest. Kto z Was zaczyna jej doświadczać? Jeżeli możecie, podzielcie się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami, odczuciami. Sama odkryłam, że choć takiej pragnę doświadczać, to moja miłość nie jest jeszcze czysta, czegoś oczekuję, choćby wzajemności. Nie chcę tego, tylko czegoś, co nie sprawia cierpienia. Nie chcę oczekiwać czegoś od innych, ale jeszcze czasem oczekuję, choćby sympatii.Jak tworzyć tę bezwarunkową, pełną samą w sobie, nie być zależnym od warunków zewnętrznych, nie oczekiwać, nie tkwić w miłości pod warunkiem, czy też z powodu, lub też innej przynoszącej cierpienie jednej lub obu stronom.
Dla mnie to temat ważny, ta sfera decyduje o tym, czy zrobię krok w przód w dalszym rozwoju. Odczuwam to niezwykle intensywnie, tę chęć przemiany.
Co oznacza ta miłość? Kochanie kogoś, oraz siebie, bez żadnych warunków, bez ograniczenia przez nic. Miłość bezwarunkowa jest decyzją. Nie potrzebuje niczego z zewnątrz aby się wyrazić. Możemy kochać wszystkich i wszystko, nic od nich przy tym nie potrzebując, nic nie oczekując w zamian. Nie istnieje tu zazdrość czy zranienie. Nie ma lęku. Jeśli nawet chcemy stworzyć związek z ta osobą, to nie jest dla nas ważne, ile wyniesiemy z tego związku, ale ile możemy do niego wnieść.
Związki w naszym wymiarze opierają się na miłości uwarunkowanej, uświadomienie tego sobie wydaje się ważne. Znalazłam takie definicje (oczywiście to nie wszystko):
- Miłość pod warunkiem - Jest to miłość, którą dajemy lub przyjmujemy, gdy spełnione są pewne wymagania: żeby na nią zasłużyć, trzeba coś zrobić. Jak będziesz grzeczny, tatuś będzie cię kochał. Jeśli sprawdzisz się jako kochanka, jeśli zaspokoisz moje pragnienia, jeśli pójdziesz ze mną do łóżka, będę cię kochał. Rodzice często wyrażają ten rodzaj miłości, mówiąc swoim dzieciom: Jeśli będziesz miał dobre stopnie, jeżeli przestaniesz się z nimi zadawać, jeśli będziesz się ubierał i zachowywał tak, jak chcemy, wówczas będziesz kochany.
- Miłość z powodu - pod wpływem której, większość ludzi decyduje się na małżeństwo. Polega ona na tym, że kocha się kogoś za to, kim jest, co ma lub co robi. Miłość tę tworzy pewien warunek lub cecha w życiu kochanej osoby: Kocham cię, ponieważ jesteś ładna, Kocham cię, bo dajesz mi poczucie bezpieczeństwa, Kocham cię dlatego, że jestes inny niż wszyscy, popularny, sławny, itd. Nie kocha się konkretnego człowieka, lecz jego pozycję, status, popularność.
Kto tego powyższego nie doświadczył? Od rodziców, przyjaciół, partnerów. Kto z nas naprawdę może być szczerze sobą? Może nadszedł czas na zmiany w naszej świadomości, bo czy właśnie to nie zmieni naszego świata na lepszy? Ja czuję taką potrzebę i nie boję się do tego otwarcie przyznać.
tutaj ciekawy link, podejście nieco naukowe:
[url]http://kopalniawiedzy.pl/milosc-bezwarunkowa-Mario-Beauregard-mozg-rezonans-magnetyczny-7270.html[/url]
a tu link ze strony Hejala o miłości bezwarunkowej do samego siebie (strona ta mnie zachwyciła zresztą):
[url]http://szams.wordpress.com/[/url]