Nie wiedziałam gdzie to wkleić, a widzę sensu zakładać nowego tematu - cele życiowe duszy
Doreen Virtue fragmenty z książki „Dzieci Indygo” Przypominanie sobie swojego Osobistego Celu
Jeśli będziesz pracował nad swoim Celem Osobistym, stracisz wrażenie, że „kręcisz się w kółko" czy „utknąłeś". Doznasz za to uczucia wzrostu, sensu, ruchu i postępu. Te pozytywne odczucia wypełnią cię i usuną poczucie lęku, które może doprowadzić do zdiagnozowania ADHD, depresji, uzależnienia, agresji czy niepokoju.
1. ZAUWAŻ SCHEMATY. Jakiego rodzaju sytuacje powtarzają się w Twoim życiu - w przyjaźniach, szkole czy pracy? Te schematy stanowią wskazówki, ponieważ nasze osobiste lekcje powtarzają się dopóki się ich nie nauczymy. Np. ludzie, którzy muszą nauczyć się asertywności, mogą wciąż wplątywać się w relacje z dominującymi znajomymi. Kiedy zajmą już zdecydowane i konsekwentne stanowisko, że nie będą więcej tolerować nadużyć wobec siebie, te dominujące osoby albo odejdą z ich życia, albo zaczną traktować ich z większym szacunkiem. Dzięki temu sukcesowi nowy asertywny styl utoruje sobie drogę do pozostałych sfer życia. Przestaną przyciągać do siebie dominujące osoby i przyjmą odpowiedzialność za wskazywanie innym, jak chcą być traktowani. Dlatego ta lekcja pomoże im zdobywać nowe szczyty na wszystkich polach.
Podobnie ludzie, którzy muszą nauczyć się koncentracji, mogą wywoływać manifestacje w postaci frustrujących blokad i rozpraszających „objazdów" na swej drodze. Uczennica liceum może na przykład chcieć wstąpić do szkolnej drużyny sportowej, ale jej uwagę wciąż odwracają inne projekty za każdym razem, kiedy wychodzi poćwiczyć. Te frustracje to nie przekleństwo, to szansa, aby nauczyć się dostrzegać błogosławieństwo we wszystkim.
Kiedy ludzie rozpoznają swoje lekcje i biorą odpowiedzialność za ich ciągłe powtarzanie, przestają potrzebować tego schematu. Później stwierdzają, że życie zaczyna płynąć bardziej gładko.
2. ZAPYTAJ SWOICH ANIOŁÓW. Nawet jeśli my, ludzie, nie pamiętamy, na czym polega nasz Cel, nasze anioły nigdy nie zapominają. Nieustannie nas popychają, poprzez intuicję lub znaki, ku wypełnianiu naszego Celu. Możemy więc poprosić swe anioły o pomoc w przypomnieniu sobie charakteru naszego Celu. Najprostsza metoda to „pismo automatyczne". Jeśli twoje dzieci umieją pisać, poproś je o napisanie listu do aniołów stróżów, w którym zapytają: „Na czym polega mój osobisty Cel życiowy?" Potem niech zapiszą każde wrażenie, jakie otrzymają (czy będzie to coś, co odczują, zobaczą, usłyszą, czy pomyślą). Jeśli nie potrafią pisać, możecie przeprowadzić cały ten proces na głos. Pomóż dzieciom porozmawiać z ich aniołami stróżami, a potem poproś je, by powiedziały ci, co poczują, zobaczą, usłyszą, czy pomyślą natychmiast po zadaniu pyta: „Na czym polega mój osobisty Cel życiowy?"
Ewentualnie możecie zająć się terapią sztuką, podczas której dzieci rysować będą obrazki w oparciu o odpowiedzi, jakie uzyskają od swych aniołów stróżów na temat ich Celu życiowego. Mogą też przejrzeć stertę magazynów i wybrać zdjęcia, słowa lub wyrażenia, które opisują to, jak siebie postrzegają. W ten sposób dostrzeżesz wzorce, które odsłonią osobiste Cele życiowe twych dzieci. (Oczywiście ty również możesz skorzystać z tych metod).
3. PRZYJRZYJ SIĘ SWEMU ZNAKOWI ASTROLOGICZNEMU. Zanim przyszliśmy na świat, każde z nas współpracowało ze swymi przewodnikami i aniołami nad stworzeniem osobistego i globalnego Celu Życiowego. Po wybraniu swojego Celu wybraliśmy datę swych urodzin, aby wesprzeć swój Cel. Możecie dowiedzieć się więcej na temat swego osobistego Celu życiowego, przyglądając się swemu solarnemu znakowi astrologicznemu. Każdy znak solarny posiada „ciemną" stronę, która odnosi się do jego cech negatywnych. Część (albo całość) twego Osobistego Celu polega na przezwyciężeniu tego „cienia" lub przerobieniu związanej z nim lekcji.
Lekcje związane z Osobistym Celem, jakie niesie z sobą każdy znak solarny:
BARAN: Zapanuj nad tendencjami do impulsywności; naucz się planować z góry.
BYK: Pokonaj skłonności materialistyczne; zamień upór w nieugiętość.
BLIŹNIĘTA: Rozwiń swą stronę duchową; pozbądź się braku zaufania do siebie.
RAK: Pokonaj pesymizm; naucz się myśleć o tym, czego pragniesz, zamiast o tym, czego się boisz.
LEW: Przezwycięż dumę i przekonanie, że inni cię krytykują.
PANNA: Naucz się przekazywać innym część obowiązków, prosić o pomoc, przyjmować dobro z wdzięcznością i pozwól Bogu odpowiedzieć na twe modlitwy.
WAGA: Naucz się, jak podejmować decyzje i trzymać się ich.
SKORPION: Poradź sobie ze skłonnościami do skrytości poprzez rozwijanie w sobie większego zaufania do innych.
STRZELEC: Naucz się realizować swoje marzenia i doprowadzać do końca rozpoczęte projekty.
KOZIOROZEC: Stań się bardziej beztroski. Rozwijaj w sobie szczerość zamiast powagi.
WODNIK: Naucz się, jak stać twardo na ziemi, równocześnie zmierzając ku swemu globalnemu Celowi.
RYBY: Określ, jak manifestować obfitość i pokonaj tendencję do niepotrzebnych samopoświęceń.
Przypominanie sobie swego Celu globalnego odpowiadając tak lub nie na następujące pytania:
1. Czy obce osoby otwierają przede mną swe serca i opowiadają mi o swych problemach?
2. Czy ludzie mówią mi: „Masz w sobie coś, co wydaje mi się takie znajome jakbym znał cię od zawsze"?
3. Czy uczę innych, jak mogą polepszyć swoje życie?
4. Czy często udzielam rad, które są tak mądre, że sam zastanawiam się, skąd biorą się te myśli (doświadczenie typu „kto to powiedział?")?
5. Czy moi przyjaciele stale zwracają się do mnie, szukając zachęty, pocieszenia i rady?
6. Czy bardzo lubię czytać książki i artykuły?
7. Czy czasem zdarza mi się mówić lub śpiewać, stojąc przed lustrem?
8. Czy posiadam jakiś naturalny talent artystyczny?
9. Czy bardzo lubię coś tworzyć?
10. Czy wciąż rozpoczynam nowe projekty, których jakoś nigdy nie potrafię skończyć?
11. Kiedy kładę dłonie na czyichś barkach, plecach czy brzuchu, to czy osoba ta stwierdza, że dzięki temu czuje się wspaniale?
12. Czy moi przyjaciele i członkowie mojej rodziny stale proszą mnie o zrobienie im masażu?
13. Czy sam bardzo lubię być masowany i czy często masuję własne ręce, stopy i skórę głowy?
14. Czy intuicyjnie wiem, jak „przesyłać uzdrawiającą energię" osobie lub zwierzęciu, i czy wywiera ona pozytywne rezultaty?
15. Czy zegarki przestają działać, kiedy je noszę albo urządzenia elektryczne (lampy, telewizory, radia, magnetofony, stereo itd.) dziwnie się zachowują albo psują się w mojej obecności?
16. Czy czuję, że byłbym, albo mógłbym być, dobrym lekarzem?
17. Czy posiadam naturalną zdolność wyczuwania, czego chcą małe dzieci, kiedy płaczą, albo czego potrzebują zwierzęta, kiedy są chore?
18. Czy fascynuje mnie dowiadywanie się o nowych technikach uzdrawiania?
19. Czy w dzieciństwie cierpiałem na jakąś dziecięcą chorobę?
20. Czy głos wewnętrzny mówi mi, że mógłbym pomagać innym ludziom lub zwierzętom prowadzić zdrowsze i dłuższe życie?
Odpowiedz na wszystkie pytania i sprawdź, w obrębie której kategorii udzieliłeś najwięcej tych potwierdzających.
Pytania 1-5: Morski, turkusowy lub zieleń piany morskiej: nauczyciel/uzdrowiciel. Twój Cel życiowy obejmuje nauczanie ludzi, co wywiera na nich efekt leczniczy. Np. możesz uczyć innych uzdrowicieli metod leczenia albo uczyć ludzi samoleczenia. Możesz pisać książki o uzdrawianiu albo prowadzić warsztaty na temat metod uzdrawiania.
Pytania 6-10: Jasnoniebieski: posłaniec. Te osoby pomagają światu dzięki swym talentom komunikacyjnym. Ich praca może przybrać formę twórczych zajęć, które napawają świat radością, takich jak muzyka, malarstwo, fotografia, gotowanie, taniec, dekorowanie, projektowanie czy gra aktorska. Wielu posłańców pojawia się również w mediach, czyli w telewizji, radiu, gazetach, magazynach czy biuletynach. Zostają też wspaniałymi doradcami (szczególnie, jeśli posiadają dar wymowy), badaczami i nauczycielami.
Pytania 11-15: Tęczowy: Pracujący z energią. niektórych pojawia się spektrum kolorów, podobne do tęczy otaczającej ich ciała. Cel życiowy takiej osoby związany jest z uzdrawianiem za pomocą rąk albo uzdrawianiem energią. Znajdują prawdziwe szczęście i sukces, pracując jako fizjoterapeuci, kręgarze, masażyści, mistrzowie Reiki czy uzdrawiający praną.
Pytania 16-20: Jasnozielony: uzdrowiciel. Twój Cel życiowy obejmuje pomaganie ludziom lub zwierzętom wleczeniu ich ciał fizycznych. Możesz to robić, posługując się konwencjonalnymi metodami leczenia (na przykład zostając lekarzem, pielęgniarką czy weterynarzem) albo przy użyciu metod alternatywnych (jak akupunktura, zielarstwo, leczenie kryształami i tak dalej).