Ja to widzę tak. Długość życia wynika z czegoś co z braku lepszego określenia nazywamy “rozwojem duchowym”, a na który składa się szereg czynników np
- zrozumienie tego że myśl działa na ciało. Eliminacja destruktywnego myślenia typu oczekiwanie na chorobę, śmierć, obawy, lęki i strach.
- zrozumienie praw rządzących ciałem ludzkim. Eliminacja chorób, bólów, napięć i dyskomfortu poprzez traktowanie go z coraz większym wyczuciem. To wiąże się z wieloma zagadnieniami. Elastyczność i sprawność ciała poprzez zrozumienie istoty ruchu i sportu. Odciążenie ciała z nadmiaru złogów i zanieczyszczeń, poprzez zrozumienie tego czym jest i do czego powinno służyć jedzenie. Zrozumienie systemu energetycznego ciała w celu szybkiego przywracania równowagi w przypadku choroby.
- zrozumienie przyrody czyli środowiska, w którym żyje nasze ciało i przez to uwolnienie go od nadmiaru cierpienia związanego ze stresem, zanieczyszczeniem, hałasem, niekorzystną wibracją itp itd. Zrozumienie roli słońca, czystego powietrza, dobrej wody.
Obecnie ciała wielu osób są mocno zanieczyszczone wewnętrznie, umysły trapione od rana do wieczora problemami. Ludzie przebywają w nieprzyjaznym odizolowanym od słońca i powietrza środowisku. Ledwie zdążą się rozwinąć a już zaczynają niszczeć. Trochę sprawę ratuje medycyna, ale to jak naciskanie gazu i hamulca jednocześnie.
Kwiat posadzony w ziemi, wzrastający na słońcu, w przyjaznym środowisku będzie kwitł wiele lat. Ten sam kwiat ścięty i wstawiony do słoiczka w ciemnym pokoju wytrzyma kilka dni. Długość życia wiąże się z wiedzą o człowieku. Jest to nauka a nie magia. Myślę, że Mojżesz i jego rodzina żyli długo bo posiadali głębokie rozumienie natury rzeczy.
Żywotność nam spadła Chomiku, bo straciliśmy ciągłość pamięci i z czasem tą całą dobrą wiedzę o człowieku.
Rozwój duchowy = wiedza o człowieku i otaczającym go świecie = długość życia = jakość życia. Rozwój duchowy to ulepszanie życia w harmonii z naturą ludzką, a nie modlenie się!!!.
Tyle mojej obserwacji. Chomik zadał pytanie do Hejala, więc również chętnie usłyszę jego zdanie