Temat: Czemu mam problemy z ego?
Czy każdy odczuwa podobny problem z ego? Czy tylko ja tak mam? Czy są ludzie którzy nie mają tego problemu? Skąd się bierze ego? Czemu ego odcina nas od świata?
Forum czytelników książki "Wszystko jest wibracją"
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Przyjaciół Saleinji » Ezoteryka, religie, filozofie i rozwój duchowy » Czemu mam problemy z ego?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy każdy odczuwa podobny problem z ego? Czy tylko ja tak mam? Czy są ludzie którzy nie mają tego problemu? Skąd się bierze ego? Czemu ego odcina nas od świata?
Myślę, że niepotrzebnie nabijasz sobie tym głowę. Nie podałeś przykładu dlaczego tak sądzisz?
Gdybyś miał problem z ego, pewno nawet byś tego nie zauważył ,uważając że wszystko jest w jak największym porządku.
Nie ma sensu katować siebie takimi myślami, to nie przyniesie niczego dobrego, pokochaj człowieka w sobie. Pozdrawiam
Ego to ograniczona świadomość do pewnych aspektów siebie i rzeczywistości, głównie skupionych na sobie, i swoich rzekomych brakach, które muszą być zrekompensowane, by inne części świadomości - te odpowiedzialne np. za emocje - miały jakieś pozytywne, tymczasowe "pozytywne" poczucie siebie.
Problemy z ego są oczywiście problemami ograniczonego (zawężonego) postrzegania. Rozwiązaniem jest poszerzenie perspektywy, oglądanie "siebie" z zewnątrz, brak osądzania, szukanie nowych kryteriów oceny rzeczywistości itd.
Najgorsze, co można zrobić z ego, to z nim walczyć. To tak, jakby zabijać siebie - albo zabijać dziecko dlatego, że nie ma jeszcze szerokiej perspektywy.
Dziecka się oczywiście nie zabija ani nie ocenia, ale podchodzi do niego obiektywnie, z cierpliwością i z pozytywnym nastawieniem. Dostrzega się jego dobre, strony, a nie złe.
Ta cała dzisiejsza krucjata przeciw ego jest w rzeczywistości wojną przeciw człowiekowi i tym, kim jest.
Ja też mam ego. Jak myślisz, po co się odzywam? Bo lubię jak mnie inni czytają, i wiedzą że jestem. (to jeden z wielu powodów) Po prostu zaakceptuj to. Oczywiście, można co nieco poprawić, zmniejszyć wpływ mocy E-G-O (napisałem tak, żeby było śmieszniej ) , ale tak naprawdę to część nas. Tak czy inaczej, sam fakt że się zastanawiasz nad tym, nie świadczy o ogromnym E-G-O.
Różnica między akceptacją ego a egoizmem jest taka, że ci pierwsi nie walczą - tylko rozszerzają świadomość, podczas gdy ci drudzy folgują sobie nieświadomej drodze do samo-ograniczenia i rozczarowań
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Przyjaciół Saleinji » Ezoteryka, religie, filozofie i rozwój duchowy » Czemu mam problemy z ego?