Temat: Plan naprawczy dla Polski (a potem świata)
Szansa na zmianę zawsze istnieje. Nie da się wszystkiego przewidzieć, można robić analizy. Jeśli w Polsce wygra ktoś mądry, kto zechce poprosić mnie o radę, udzielę jej. Ale czy ją zrealizuje - będzie zależało od niego. Posiadam ogólny plan naprawy kraju, w którym żyję (zaznaczam, że jest to efekt mojego osobistego działania - hobbistycznej analizy sytuacji, a nie żaden żaden plan kosmitów zatwierdzony przez władze Unii Galaktycznej pieczątką wielkości Księżyca), którego realizacja mogłaby potem oddziaływać na sąsiednie kraje i coś zmienić. Jego realizacja dałaby ok. 70% szansy powodzenia i ok. 30% czynnika wstecznego (opór systemu i społeczeństwa przed zmianami). Ale jak wspomniałem, mogę przedstawiać pomysły, by nimi inspirować także osoby u władzy, ale ludzie sami muszą chcieć posłuchać rad, a potem przemyśleć jak je zrealizować i jak przeciwdziałać czynnikowi wstecznemu.
Ten plan naprawczy obejmuje m.in.:
- ogłoszenie bankructwa kraju i wypowiedzenie niewolniczych długów
- zmianę ustroju politycznego na oszczędny, wydajny, sprawiedliwy, przejrzysty i skuteczny
- krótki okres przejściowy na zmiany systemowe
- reformę rentowo-emerytalną
- reformę podatkową
- reformę obronną
- likwidacja zbędnej biurokracji
- reformę systemu edukacji
- wypowiedzenie szkodliwych traktatów międzynarodowych
- tworzenie nowej wspólnoty międzynarodowej opartej na przejrzystych i sprawiedliwych zasadach
- reformę prawa - trzeba mocno je uprościć, właściwie napisać od nowa, najlepiej w formie czytelnej tabelki (na Saleinji mamy całe prawo w postaci tabelek z 4 kolumnami, numer prawa, treść prawa, czego dotyczy i czego nie dotyczy).
Mam sposób na wdrożenie planu w ciągu 5 lat okresu przejściowego, ale wymaga to sumienności realizacji, zapału i umiejętności szybkiego rozwiązywania problemów czynnika wstecznego. Niestety, czynnik wsteczny mógłby go zniweczyć lub wydłużyć w nieskończoność, a wtedy poniósłby plan fiasko. Bo trzeba go wdrożyć szybko - odciąć się od tego co toksyczne i wprowadzić to co uleczy.