Temat: Wasze wierzenia
Forumowicze, naszła mnie chęć poproszenia was o określenie waszych aktualnych wierzeń, przeświadczeń i poglądów związanych z tym kim jesteście, co tu robicie, co to za świat, jak jest skonstruowany itp. Wiem, że wielu spraw można nie być pewnym, toteż nie pytam was o to, czego jesteście pewni, ale raczej o to, wedle czego w chwili obecnej myślicie i wedle czego obecnie działacie. Nie musicie tez pisać wszystkiego - po prostu tyle, ile chcecie. Jeżeli coś napiszecie, to też nie czujcie się "zobowiązani" do bycia przywiązanymi do tego - w tym wątku bowiem nie zamierzam dyskutować (w sensie: podważać) o czyichkolwiek wierzeniach i odradzam innym takie dystkusje. Niech to będzie wątek wyrażenia pewnych poglądów.
Dam przykład określenia własnych wierzeń od siebie:
1) Jestem człowiekiem, ale albo posiadam wspomnienia oraz wiedzę z bycia nie-człowiekiem, albo podlegam rozbudowanym urojeniom lub zwodzeniu zlych mocy. W różnych chwilach różne wytłumaczenia przyjmuję za słuszne.
2) Wierzę w to, że wszechświat jest głęboko matematyczny i dzięki temu informacja może być przekazywana poprzez mechaniczną wibrację.
3) Wierzę w to, że ludzkie ciało potrafi odbierać nawet bardzo słabe mechaniczne wibracje i odczytywać z nich zakodowane informacje.
4) Uważam, że ludzkie ciało to rozszerzenie ludzkiego umysłu pozwalające na sterowanie stanami świadomości oraz będące pośrednikiem w przekazie informacji pomiędzy umysłami różnych istot.
5) Uważam, że umysł rozpoczyna istnienie wcześniej niż ciało i może nawet wczesniej niż sama rzeczywistość, która może być tylko jego wytworem.
6) Uważam, że nie jestem tylko ciałem, ani też tylko umysłem. Nie jestem przekonany co do istnienia duszy. Uważam, że jestem pewną całością tylko tu i teraz i nigdzie indziej - gdzie nie będę związany z tym ciałem i tym umysłem - nie będę mógł być tą całością.
7) Uważam, że istnieją siły nadprzyrodzone oraz alternatywny świat, który można nazwać duchowym, a którego konstrukcja jest tak bardzo inna od świata nam znanego, że możemy o nim mówić jedynie w kategoriach skomplikowanych alegorii.