151

Odp: Zlote mysli

Love:

Myślę ,że dualizm istnieje, a jedynie w naszym ludzkim pojmowaniu uległ znacznej deformacji stając się kartą przetargową dzięki której tłumaczy się wiele zjawisk.

Już w filozofii kartezjańskiej istniało rozdzielenie na res cogitans i res extensa co pozwalało ująć nieznane, wytłumaczyć odrębność zachowując przy tym wystarczającą zrozumiałość zjawiska.
Dobro i zło,akcydens i atrybut, substancja fizyczna i materialna to tylko jedne z nielicznych "dualizmów ludzkich" starających się uchwycić "duchowość".

152

heh niop,tak czy siak dualizm to tez tylko słowo a byc mistrzem iluzji to jest coś,chodz narazie cierpienie istnieje to tylko jest kwestia czasu bo miłosc nie potrzebuje umysłu zawsze była jest i będzie w wiecznym teraz.Om Mani Padme Hum smile smile

153

Love:
Nie odpowiedziałeś mi raczej. A jak masz znowu mówić to samo to już lepiej nic do mnie nie pisz.

Silatan:
"nie znasz osób wypowiadających się na forum i nie wiesz w co angażują się oraz jak kreują swoje życie poza siecią. Każde działanie nawet to które dla Ciebie jest głupie zawiera w sobie pewną ideę i najważniejsze by było one zharmonizowane z daną istotą." - Zapytam wprost: Dlaczego to mówisz tak, jakby mnie to obchodziło?

A co do reszty to mam całkiem inne poglądy niż Ty

154

Wampir napisał/a:

Dlaczego to mówisz tak, jakby mnie to obchodziło?

A dlaczego masz nadzieję, że Twoje pytania będą kogoś obchodzić? wink

155 Ostatnio edytowany przez Wampir (2009-11-26 21:16:20)

A dlaczego myślisz, że interesują mnie Wasze wypowiedzi? Przecież Wy nawet nie interesujecie się tym, co ja do Was mówię, więc dlaczego mam mysleć że kogokolwiek to obchodzi? Już przyzwyczaiłam się, że jestem ignorowana. Tylko tutaj mam trochę tzw. "pola do popisu".

156

Wampir, zapętlasz się trochę smile Oczekujesz/stwierdzasz, że nikogo Twoje słowa nie obchodzą i jednocześnie dajesz do zrozumienia, że Ciebie słowa innych osób nie obchodzą. Gdzie w tym cel wymiany myśli?

157

Według mnie wszystko jest iluzją. Cel też. Więc sam rozumeisz.... Aleteraz sory, ale muszę odrobić zadanie domowe, ok? Bo mam aż 3: z religii, z polaka i z matmy.

158

Powodzenia. I powiedz może rodzicom, żeby Cię wypisali z religii, skoro to psuje średnią wink

159

Wampir napisał/a:

A dlaczego myślisz, że interesują mnie Wasze wypowiedzi?

Bo i Ty i Raptor czytacie to forum; inni zresztą też czytają Twoje i każde inne wypowiedzi.

Wampir napisał/a:

Przecież Wy nawet nie interesujecie się tym, co ja do Was mówię

wink Patrz wyżej.

160 Ostatnio edytowany przez Wampir (2009-11-26 23:04:19)

Raptor napisał/a:

Powodzenia. I powiedz może rodzicom, żeby Cię wypisali z religii, skoro to psuje średnią wink

To niestety niemożliwe. Dobrze, że ksiądz nie jest zbyt surowy, to mam same 4 i 5 big_smile ....i jedną tróję big_smile

Antares:
Trochę dziwne uzasadnienie, ale niech Ci będzie.

161

Co do dyskusji na temat historii o Ahabie to chyba nie mam nic do dodania, więc nie będę się włączał.

Mi z kolei bardzo spodobała się następująca myśl z filmu o Meierze: [url]http://www.youtube.com/watch?v=JWMKWu84FG4[/url]

"Ewolucja świadomości jest prawdziwym celem życia."

Bardzo mi się spodobała ta myśl. Poczułem się jakbym się dowiedział czegoś absolutnie pewnego. W swoim raczej krytycznym rozumowaniu nie potrafię jej podważyć. I stąd uważam ją za pewną.
Kocham to odczucie bycia czegoś pewnym
Ta prosta myśl może się wydawać czymś oczywistym. Truizmem jakimś. Ale czy z kolei wiele "oczywistych prawd" - tych truizmów właśnie nie okazuje się być nie pewnymi? Podważalnymi? W końcu fałszywymi?
W tej prostej myśli nie dostrzegam możliwości powstania jakiegoś nieporozumienia semantycznego.
Ta prosta myśl jest moją myślą na dziś

162

Tak samo również i ta myśl może okazać się fałszywa, możliwe nawet, że to co Hejal pisze jest bujdą. Co do tego cytatu to myślę, że samo życie jest najważniejsz,e a nie jakaś tam ewolucja, bo ona i tak zachodzi wszędzie, więc nie warto zawracać sobie nią głowy, bo jak już Wasze dusze będą doskonałe to zginą, ale w Waszym rozumowaniu to będzie, że połączycie się ze Źródłem. Jak myślicie, dlaczeog? Bo ono pewnie nie chce, żebyśmy się dowiedzieli o jego mocy, bo rozszyfrowalibyśmy ją i moglibyśmy stać się od niego silniejsi a demony mogłyby wtedy nawet zabić Źródlo! Czyli jesteśmy doskonali, ale musimy zginąć, żeby nie stać sięlepszym od Źródła. Kurde, ja jak zacznę pisać to nie mogę skończyć....

163

Wampir napisał/a:

................Kurde, ja jak zacznę pisać to nie mogę skończyć....

I jak to opisać. Chyba jako rząd liter ułożony w niesprawdzalną teorię. Ale masz przecież wolną wolę, żeby pisać cokolwiek a kto inny wolną wolę do komentowania. Takie jest piękno demokracji.
Nie pisz jednak że ktoś Cie tu nie rozumie. Doskonale Cię rozumiem, tylko wyrażam inny pogląd.

Kirstenow napisał/a:

"Ewolucja świadomości jest prawdziwym celem życia."

Piękny cel, bardzo wymagający ale jedynie prawdziwy jak widać z historii ludzkości. Analizując wszystkie aspekty życia na tej i innych planetach trudno o lepszy, bardziej złożony, doskonalszy cel i inspirację do życia.

164 Ostatnio edytowany przez Wampir (2009-11-27 19:08:28)

No nie wiem, czy byś mnie rozumiał, gdybyś znał mnie od A do Z smile Bo kto normalny m.in. zabija dla przyjemności?

165

Wampiry big_smile

166

Gdyby znał od A do Z to pewnie by zrozumiał i jeszcze wytłumaczył skąd to się wzięło ;-)

167

Napewno nie wszystko

168

Czasami od siebie sami odwracamy się plecami.

— Jan Izydor Sztaudynger (1904-1970)

Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy.

— Haruki Murakami (ur. 1949)
Koniec Świata i Hard-boiled Wonderland

Pewien indiański chłopiec zapytał kiedyś dziadka:
    - Co sądzisz o sytuacji na świecie?
    Dziadek odpowiedział:
    - Czuję się tak, jakby w moim sercu toczyły walkę dwa wilki. Jeden jest pełen złości i nienawiści. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i pokój.
    - Który zwycięży? - chciał wiedzieć chłopiec.
    - Ten, którego karmię - odrzekł na to dziadek.

— Autor nieznany

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem.

— Gabriel García Márquez (ur. 1927)

Uśmiech bywa aktem męstwa, smutek to słabość i postawa zbyt wygodna. Być radosnym i dobrym, kiedy świat jest smutny i zły, to dopiero odwaga.

— Małgorzata Musierowicz
Opium w rosole

169

If you need somebody, call my name
If you want someone, you can do the same
If you want to keep something precious
You got to lock it up and throw away the key
If you want to hold onto your possession
Don't even think about me

If you love somebody, set them free

-- Sting - [url=http://darkman7.wrzuta.pl/audio/0xaABcJ4amA/sting_-_if_you_love_somebody_set_them_free]If you love somebody[/url]                                                           

Jeżeli potrzebujesz kogoś, wezwij mnie
Jeśli szukasz kogoś, zrób to też
Jeśli chcesz uchronić coś cennego
Zamknij to i wyrzuć klucz
Jeżeli chcesz posiadać
Nawet o mnie nie myśl

Jeżeli kogoś kochasz, uczyń go wolnym

170

Bart podoba mi się ostatnia linijka tekstu: "Jeżeli kogoś kochasz, uczyń go wolnym"

Piękne słowa...

171

A co to znaczy być wolnym? Bo jakoś na tej planecie wszędzie jest manipulacja.... W innych miejscach też....

172

Twoja wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolnść innego czlowieka, czyli za każdym razem coś innego Wampir. Nie ma "przepisu" na wolność. Ona wymaga udzialu jednej i drugiej strony i dobrej woli tychże stron...

173

I tak nic mi to nei mówi

174

Istnienie napisał/a:

Bart podoba mi się ostatnia linijka tekstu: "Jeżeli kogoś kochasz, uczyń go wolnym"

Piękne słowa...

Podobnie śpiewał George Michael:

All we have to do now
Is take these lies and make them true somehow
All we have to see
Is that I don't belong to you
And you don't belong to me yea yea
Freedom

czyli:
Wszystko co musimy zrboić
to wziąć się za te kłamstwa i sprawić, by stały się prawdziwe
Wszystko co musimy ujrzeć
to to, że ja nie należę do ciebie
a ty nie należysz do mnie
Wolność

175

George Michael właśnie o tym śpiewał i to tyle lat temu, gdy w Polsce jeszcze prawie nikt nie dopuszczał do siebie myśli o tym, że związki mędzyludzkie są pełniejsze gdy nie rościmy sobie prawa wyłączności do bliskich nam ludzi. Żyj i pozwól żyć.

176

"Żeby rozładować gniew trzeba zabić przyczynę gniewu"

Autor: JA

177

Są trzy rodzaje prawd:

"Tys prowda, świnto prowda, gówno prowda."

autor: jakiś Góral

To tak w nawiązaniu do postu wyżej, bo gniew, jak każdy inny schemat myślowy, trzeba przede wszystkim Zrozumieć...

178

Wampir napisał/a:

"Żeby rozładować gniew trzeba zabić przyczynę gniewu"

Autor: JA

Nie da się ukryć, że to prawda.
Problem w tym, że tą przyczyną gniewu jesteśmy my sami - to my decydujemy o naszych emocjach nawet, jeśli wydaje nam się, że jesteśmy w tym względzie uzależnieni od czegoś lub kogoś z zewnątrz.

Zabijanie siebie to jednak najbardziej ostateczna z ostateczności i oznacza, że się poddajemy (ale nie na długo, bo w następnym wcieleniu będziemy mieli w głowie i na zewnątrz, będącym lustrem tego pierwszego, jeszcze większy chaos).

179

Dlatego najlepszą metodą jest poznanie i zrozumienie samego siebie smile

180

Nie ma początku i nie ma końca
Jest tylko zmiana
Nie ma nauczyciela , nie ma ucznia
Jest tylko pamiętanie
Nie ma dobra, nie ma zła
jest tylko wyrażanie
Nie ma połączenia, nie ma dzielenia